2014. december 30., kedd

Sajtos rudak


Szerepel már egy sajtos rúd recept a blogon, de az vajjal készült, ez pedig házi sertészsírral. Chef Vikinél láttam és mivel a "legeslegfinomabb sajtos rúd"-nak titulálta, nekem is muszáj volt kipróbálnom. Karácsonyra készült nálunk, de a szilveszteri bulira is tökéletes sós ropogtatni való. Ja, és valóban nagyon finom, alig lehet abba hagyni az evését, ezért jobb ha legalább dupla adagaggal készítünk. ;)

Kedves Viki, köszönjük a receptet! :)

Hozzávalók:

- 40 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 10 dkg reszelt sajt
- kb. 1 kis doboz tejföl (175 g)
- 1 csapott ek. só

Tetejére:

- 1 tojássárga + 1 tk víz
- 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet és sót egy tálba szórjuk, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta.
Folpackba csomagoljuk és legalább 3 órára, de akár egész éjszakára is, hűtőbe tesszük.

Ezután lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Tetejét megkenjük a vízzel hígított tojássárgával és jó bőven megszórjuk a reszelt sajttal.

Kb. 1,5 cm széles és 7-8 cm hosszú rudakra vágjuk, majd sütőpapíros lemezre rakosgatjuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.


1 megjegyzés: